Oči kože: arhitektura i čula

2023-11-23 16:07:00
post photo

Oči kože: arhitektura i čula

Juhani Palasma 

Izdavačka kuća “Atelje A22” predstavlja: "Oči kože: arhitektura i čula" autora Juhanija Palasme (Juhani Pallasma) 

!!! Da poručite izdanje ove knjige kontaktirajte nas pute email adrese:  a22.atelje@gmail.com ili nam pišite direktno na IG stranici. 

Nudimo mogućnost dostave knjiga na teritoriji Crne Gore, u regionu kao i zemljama EU.

O autoru: Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) je jedan od najuticajnih i najčitanijih živih pisaca o arhitekturi. Autor je brojnih knjiga i stručnih članaka iz domena teorije arhitekture. 
U periodu od 1978. do 1983. bio je direktor Muzeja finske arhitekture, nakon što je obavljao funkciju rektora na Instututu za dizajn u Helsinkiju i vanrednog profesora arhitekture u Adis Abebi. Kasnije je često bio gostujući predavač, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, i održao je sijaset predavanja širom svijeta. Svoj arhitektonski biro osnovao je 1983. godine. 
Kao predavača i pisca uglavnom ga je zanimalo značenje čula, iskustvo, atmosfera, egzistencijalno osjećanje i fenomenološko mišljenje.
Sredinom šezdesetih godina počeo je intenzivno pisati i do sada je objavio 75 knjiga i skoro hiljadu eseja na trideset sedam svjetskih jezika. 
Bio je član brojnih žirija širom svijeta, uključujući žiri za Prickerovu nagradu (2008–2014). Primio je brojne nacionalne i internacionalne nagrade. Nosi počasni doktorat šest univerziteta. Počasni je član Finskog udruženja arhitekata (SAFA), Američkog instituta arhitekata (AIA) i Kraljevskog instututa britanskih arhitekata (RIBA).


O djelu: Sam naslov, "Oči kože", naglašava značaj dodira i drugih čulnih iskustava u arhitekturi, suprotstavljajući se okulocentričnoj perspektivi koja u njoj često preovladava. 

Uzbudljiva knjiga "Oči kože: arhitektura i čula" autora Juhanija Palasme otvara vrata fascinantnog svijeta arhitekture i čula, pružajući čitaocima dubok uvid u suštinu prostora i onoga što nas okružuje.
U djelu koje se bavi senzornim doživljajem, Pallasmaa nas vodi na putovanje kroz prostor, vrijeme i materiju. Kroz različite prizme umjetnosti, filozofije i svakodnevnog života, naglašavajući značaj emotivnog i senzornog iskustva u arhitekturi. Kroz bogat tekst autor nas podsjeća da arhitektura nije samo vizuelni doživljaj, već kompleksno tkivo koje se ogleda u našem emotivnom odgovoru na okolinu.
Oči kože" nije samo knjiga za arhitekte i stručnjake u oblasti arhitekstonskog oblikovanja, već je i poziv svim čitaocima da preispitaju svoj odnos prema prostoru i osjete ga na višečulan način, koji prevazilazi jednostranu dimenziju optičke percepcije. Palasma nas podstiče da se vratimo svojim čulima, da otvorimo oči kože i na dublji način doživimo okolni svijet. Ova knjiga je esencijalno štivo za sve one koji su zainteresovani za suštinsko razumijevanje arhitektonskog prostora i njegovog uticaja na našu svakodnevicu. "Oči kože" je putovanje koje će vas podstaći da razmišljate, osjećate i doživljavate svijet oko sebe na potpuno nov način. 


Atelje A22, objavljujući knjigu “Oči kože: arhitektura i čula”, donosi čitaocima priliku da zarone u veoma inspirativno štivo koje mijenja perspektivu o arhitektonskom stvaralaštvu, i koje se smatra kapitalnim djelom fenomenološkog pristupa tumačenju arhitekture.  U cilju kulturne razmjene i promocije pažljivo selektovanih naslova iz domena savremene teorije, Atelje A22 preduzima korak ka obogaćivanju crnogorske literarne i naučne scene. Očekujemo da će "Oči Kože" postati neizbježan naslov ne samo za poznavaoce arhitekture, umjetnosti i teorije, već i sve ljude koji teže dubljem razumijevanju svog prostora i sredine. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim saradnicima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. 


Impresum

Oči kože: arhitektura i čula
Juhani Pallasmaa

Prevod sa engleskog:Milovan Novaković
Grafičko oblikovanje:Atelje A22

Obim: 128 str.
Format: 12 x 18 cm
Povez: broširan

Godina izdanja: 2023.

ISBN ISBN 978-9940-8787-2-6