Promocija knjige "Mind the Gap", autorka Elena Giulia Rossi

2024-07-03 09:30:00
post photo

Promocija knjige "Mind the Gap: Život između bioumjetnosti, ekološke umjetnosti i post-interneta" 

Autorka Elena Giulia Rossi 

u izanju Atelje A22

Prvo predstavljanje ove knjige održaće se u četvrtak, 04. Jula u galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, sa početkom u 19:00 h.

O knjizi će govoriti istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti i kustos Dobrila Denegri i umjetnica Viktorija Vesna. Na promociji će publika biti u prilici da prisustvuje i otvorenom dijalogu sa autorkom ovog naslova i predavačima na teme umjetnosti i novih tehnologija.

Prvi put objavljena 2020. godine (Postmediabooks, Milano) i potom reizdata, knjiga “Mind the Gap” istražuje epohalne promjene koje su nastupile sa informatičkim dobom. Tekst se kreće na tromeđi nauke, umjetnosti i tehnologije, obrađujući teme novih umjetničkih medija, uključujući nanoumjetnost, bioumjetnost, meteorološku i ekološku umjetnost i  internet umjetnost, pritom se baveći i problemom arhiva i jezika.

Rosi upoznaje čitaoca sa najnovjim stremljenjima u savremenoj umetnosti, ističući ključne aspekte i eksperimente koji su ranije bili previđeni, a koji su od ključne važnosti za razvoj onoga što danas poznajemo kao umjetnost novih tehnologija. Njeno istraživanje počiva na spoju umjetničkih iskustava i eksperimenata protkanih naukom i tehnologijom, gradeći jednu semiotiku koja prekoračuje polje znaka i simbola.

Knjiga “Mind the Gap” se bavi etičkim pitanjima koja iskrsavaju iz spoja umjetnosti i biologije, vizualizacijom podataka u kontekstu klimatskih promjena, kao i uticajem blockchaina i bitcoina na naš identitet. Rosi analizira političku snagu umjetnosti kroz institucionalne i medijske kanale, ističući značaj “jaza” (gap) ne kao praznine, već kao veze između stvari koja često izmiče našoj pažnji.

Kako ističe vlasnica izdavačke kuće Atelje 22, Milica Janković, “Mind the Gap” nije samo knjiga namijenjena umjetnicima i teoretičarima umjetnosti, već svim čitaocima koji su otvoreni da preispitaju svoj odnos prema životu i tehnologiji. Pored toga, ovo štivo nas upoznaje sa najnovijim perspektivama i stremljenjima u savremenoj umjetnosti, te bi se moglo svrstati u obaveznu literaturu i samih institucija kulture.

Objavljujući prevod ove knjige, Atelje 22 preduzima korake ka obogaćivanju crnogorske i regionalne literarne i naučne scene. Očekujemo da će “Mind the Gap” omogućiti uvid u nove tokove umjetnosti i pružiti dublje razumijevanje horizonta koji novi umjetnički jezici nude.

Elena Giulia Rossi je teoretičarka umjetnosti rođena u Rimu, sa iskustvom rada i istraživanja u Čikagu i Italiji. Sarađivala je sa brojnim institucijama poput “Renaissance Society” i Muzejem MAXXI u Rimu. Rosi takođe predaje na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu.

Objavljivanje ove knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.