MIND THE GAP Život između bioumjetnosti, ekološke umjetnosti i post-Interneta

2023-11-01 14:05:00
post photo

Mind The Gap

Život između bioumjetnosti,  ekološke umjetnosti i post-Internetaue 

Elena Giulia Rossi

O djelu: 

Tehnologija primijenjena na biologiju, njeno proširenje na ekologiju, potpuno stapanje u algoritamski pejzaž nalaze se u umjetničkim eksperimentima priznatim u žanrovima kao što su: nanoumjetnost, bioumjetnost, meteo i ekološka umjetnost, mrežna umjetnost (net art i post-Internet). Knjiga ‘Mind the Gap’ reinterpretira epohalne promjene koje su uslijedile nakon informatičkog doba u kaleidoskopskom pogledu na umjetnost. Kultivisane uglavnom u kontekstu specijalizovanih niša, one otkrivaju dragocjene tačke gledišta kroz istoriju, zadržavajući se na nekim aspektima i trenucima, ranije neprimijećenim, a u stvarnosti centralnim. Tekst teče brzim tempom, oscilirajući između onoga što umjetnost vidi i metoda koje se koriste; pogledi koji su mogli da shvate nevidljivo mnogo prije nego što je vraćen dokaz njegovog postojanja. Njihovo usvajanje može značiti promjenu načina na koji vidimo i pričamo.

Sadržaj: 

Umjetnost i nanotehnologije _ Evolucione simulacije _ U oku bioumjetnosti _ Transgeni pogled _ Umjetnost i biotehnologija _ Biologija, umjetnost i politika _ Oblici i dimenzije prirode: od Land Art-a do Sound Art-a _ Sagledavanje klime _ Letenje ka post-antropocenu _ Ka algoritamskom pejzažu _ Pejzaž u fluidnoj ekonomiji _ Pejzaž između čvorova blokčejna _ Medijski pejzaž u oku i metodi _ Jezik i komunikacija _ Arhiva

O autorki

Elena Giulia Rossi - Rim (1971). Diplomirala je 1999. godine na Sapienza Univerzitetu u Rimu sa specijalizacijom iz istorije savremene umjetnosti. Godine 2002. diplomirala je na Art Institute of Chicago sa zvanjem magistra admin. umjetnosti. Sarađivala je sa PS1 Contemporary Art Center, Njujork (2001), i sa The Renaissance Society na University of Chicago (proljeće 2002). Bila je urednica Eduardo Kac, Move 36 (Edicije Filigranes, Pariz (2005);pozvana da bude dio žirija Netizens II nagrade, i Digital Art. Godine 2006. bila je kustos Food in Bites u okviru Festival Time in Jazz (Berchidda, Sardinija) i She Devils (Studio Stefania Miscetti, Rim). Kustoskinja je sekcije posvećene net/veb umjetnosti u MAXI-ju – Nacionalnom muzeju umjetnosti u Rimu. Redovno piše za onlajn izdanje italijanskog magazina "L'Unita". Osnivačica je i izvršna direktorica Arshake magazine za kulturu.


Video intervju sa autorkom Elenom Giuliom Rossi dostupan je na sledećem linku: https://youtu.be/1X02Mb9Qqjw