MIND THE GAP Život između bioumjetnosti, ekološke umjetnosti i post-Interneta

2023-11-01 14:05:00
post photo

Mind The Gap

Život između bioumjetnosti,  ekološke umjetnosti i post-Internetaue 

Elena Giulia Rossi

Izdavačka kuća “Atelje A22” predstavlja: "Mind the Gap " djelo autorke Elene Đulije Rosi (Elena Giulia Rossi)

!!! Da poručite izdanje ove knjige kontaktirajte nas pute email adrese:  a22.atelje@gmail.com ili nam pišite direktno na IG stranici. 

Nudimo mogućnost dostave knjiga na teritoriji Crne Gore, u regionu kao i zemljama EU.

O djelu: 

Mind the Gap kroz kaleidoskopski pregled umjetnosti iščitava epohalne promjene koje su nastupile sa dolaskom informatičkog doba. Tehnologija primijenjena na biologiju, njeno širenje na ekologiju, upliv cjeline u algoritamski pejzaž ponovo su se sastali u umjetničkim eksperimentima prepoznatim u pravcima kao što su: nanoumjetnost, bioumjetnost, meteorološka i ekološka umjetnost, umjetnost mreže (internet umjetnost i post-Internet). Budući da su njegovana uglavnom u kontekstu specijalizovanih niša, otkrivaju se gledišta dragocjena za ponovno proučavanje istorije, za njeno moguće usporavanje i zadržavanje na nekim aspektima i trenucima, ranije neopaženim, a zapravo centralnim.

Tekst teče intenzivnim ritmom, oscilira između umjetničkih pogleda i primijenjenih metoda; pogleda koji su umjeli da prepoznaju nevidljivo mnogo prije nego što bi se ponovo javio dokaz o njegovom postojanju. Njihovo usvajanje može biti pokazatelj promjene načina gledanja i kazivanja. Ovo je jedan od mogućih narativa. 
Biologija, tehnologija, informatika, ekologija i čitanje podataka dio su ekosistema za koji se u ovom trenutku čini da prolazi kroz epohalnu promjenu, koja je sve samo ne iznenadna. Umjetnici, filozofi i naučnici bili su podstaknuti da traže nove termine doprinoseći definisanju novog doba, koje nastupa nakon antropocena, ktulucena (Haraway), novacena (Lovelock), novog mračnog doba (Bridle).


O autorki

Elena Giulia Rossi je rođena u Rimu. Nakon godina života, studija i rada u Čikagu (1999-2002) vratila se u Italiju kako bi nastavila istraživanja u polju savremene umjetnosti. Dalja interesovanja odvela su je ka transverzalnom i transdisciplinarnom polju, na raskršću između biologije, tehnologije i nauke.

U Sjedinjenim Državama sarađivala je sa Renaissance Society i Joan Flasch Artists’ Book Collection (2002) u Čikagu i sa Centrom za savremenu umjetnost P.S.1 (2001) u Njujorku. Učestvovala je na raznim konferencijama i seminarima u Italiji i inostranstvu.

Dio njenog istraživanja bili su i projekti realizovani u MAXXI muzeju u Rimu, sa kojim je sarađivala od 2003. do 2012.: Net-Space (2005-2008) i NetinSpace (2010) i Arshake. Reiventing Technology (www.arshake.com) koju je osnovala 2014. godine i čiji je urednički direktor.

Njena istraživačka djelatnost i navedena radna iskustva pretočila su se i u nastavnu praksu na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu, gdje predaje Teoriju multimedijalne umjetnosti.

Sadržaj: 

Umjetnost i nanotehnologija _ Evolucione simulacije _ U oku bioumjetnosti _ Transgeni pogled _ Umjetnost i biotehnologija _ Biologija, umjetnost i politika _ Oblici i dimenzije prirode: od Land Art-a do Sound Art-a _ Sagledavanje klime _ Letenje ka post-antropocenu _ Ka algoritamskom pejzažu _ Pejzaž u fluidnoj ekonomiji _ Pejzaž između čvorova blokčejna _ Medijski pejzaž u oku i metodi _ Jezik i komunikacija _ Arhiva

Impresum

Mind the Gap. Život između bioumjetnosti, ekološke umjetnosti i post-Interneta
Elena Giulia Rossi

Prevod sa italijanskog: Jelena Stojanović
Grafičko oblikovanje:Atelje A22

Obim: 220 str.
Format: 12 x 18 cm
Povez: broširan

Godina izdanja: 2023.

ISBN 978-9940-8787-3-3 

Video intervju sa autorkom Elenom Giuliom Rossi  https://www.youtube.com/watch?v=1X02Mb9Qqjw&list=PLazkD4f5TcCGxdd87FQPdTGibbedjlNbA&ab_channel=Atelje22