PROMOCIJA NASLOVA "Oči kože: arhitektura i čula"

2024-06-13 08:13:27
post photo

Promocija knjige "Oči kože: arhitektura i čula"

u izdanju Atelje A22

21. Jun u 18:00H u prostorima Likovne galerije Kulturnog Centra Beograda

Atelje A22 sa naslovom “Oči kože: arhitektura i čula” predstaviće se na 19. izdanju Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA - Odjeci modernizma

Atelje A22 sa velikim zadovoljstvom obavještava javnost o promociji knjige “Oči kože: arhitektura i čula” finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme, koja će se održati u sklopu 19. izdanja Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 “Odjeci modernizma” u Likovnoj galeriji KCB-a, u petak, 21. juna, sa početkom u 18:00h.

Nakon uspješnog predstavljanja knjige u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, kao i Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, veliko nam je zadovoljstvo što ćemo imati priliku da ovo izdanje predstavimo i na prestižnoj manifestaciji kao što je Internacionalni salon Arhitekture - BINA, izjavila je urednica izdanja, Milica Janković. Ovo predstavlja snažan podsticaj za dalji rad i daje vjetar u leđa za nove publikacije na kojima predano radimo u toku ove godine, a koje ćemo ubrzo predstaviti crnogorskoj i regionalnoj javnosti.

U sklopu ove promocije, publika će imati priliku da čuje stručna izlaganja prof. dr Slavice Stamatović Vučković, prof. dr Milene Kordić i teoretičara umjetnosti Milovana Novakovića. Njihova izlaganja će nam omogućiti da sagledamo ovu knjigu iz različitih perspektiva i premijerno predstavimo ovo značajno i uticajno djelo publici u Srbiji. Na promociji će prisustvovati i predstavnici Ambasade Finske, koji su ujedno i jedni od sponzora ovog događaja.

Podsjećamo javnost da je knjiga “Oči kože: arhitektura i čula” kapitalno djelo fenomenološkog tumačenja arhitekture, koje mijenja standarni pogled na arhitektonsko mišljenje i stvaralaštvo. Fokusirajući se na višečulne dimenzije arhitekture, Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) istražuje na koje načine čula oblikuju ljudsko iskustvo prostora. 

Ova knjiga poziva čitaoce da preispitaju svoj odnos prema arhitekturi i prostoru, ističući značaj emotivnog i senzornog iskustva u arhitekturi. Krećući se podjednako vješto kroz oblasti arhitekture, umjetnosti i filozofije, Palasma nas vodi na putovanje kroz prostor i materiju, podstičući nas da otvorimo oči kože i doživimo svijet oko sebe na intenzivniji način.

Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) je jedan od najuticajnih i najčitanijih živih pisaca o arhitekturi. Autor je brojnih knjiga i stručnih članaka iz domena teorije arhitekture. Sredinom šezdesetih godina počeo je intenzivno pisati i do sada je objavio 75 knjiga i skoro hiljadu eseja na trideset sedam svjetskih jezika. Kao predavača i pisca uglavnom ga je zanimalo značenje čula, iskustvo, atmosfera, egzistencijalno osjećanje i fenomenološko mišljenje. 

Bio je član brojnih žirija širom svijeta, uključujući žiri za Prickerovu nagradu (2008–2014). Primio je brojne nacionalne i internacionalne nagrade. Nosi počasni doktorat šest univerziteta. Počasni je član Finskog udruženja arhitekata (SAFA), Američkog instituta arhitekata (AIA) i Kraljevskog instututa britanskih arhitekata (RIBA).

U cilju kulturne razmjene i objavljivanja pažljivo selektovanih naslova iz domena savremene teorije, Atelje A22 preduzima korak ka obogaćivanju crnogorske i regionalne literarne i naučne scene. Pokazalo se da su “Oči Kože” postale neizbježan naslov ne samo za poznavaoce arhitekture, umjetnosti i teorije, već i sve ljude koji teže dubljem razumijevanju svog prostora i sredine. 

Objavljivanje ovog djela pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Više informacija o knjizi i izdavačkoj kući Atelje A22 možete pronaći na zvaničnoj web stranici www.atelie22.me ili na Instagram nalogu izdavača @publishinghouse_a22.