Interviews with participants of the festival

2021-08-03 12:00:00
post photo

Internacionalni art festival Reshaping The City

Intervjui sa umjetnicima


Cetinje, Montenegro

Lokacije festivala na google mapi:

Stari Zatvor u Bogdanovom kraju // https://goo.gl/maps/yt1WdsSFtAGxfiiQA

House I https://goo.gl/maps/SYc6LRJEZPjXQuML9

House II https://goo.gl/maps/HVDKyPWpYCQWyYq49


CNP - Visit to the lacunary space of memory / Adina Constantin

O Adini:
Studije u toku: Griffith College Dublin: Springboard odsjek, Animacija.
Oct 2020- Apr 2021: Beaufort College, Navan, Co. Meath (Creative Arts & Early Childhood, Child Development, Special Needs Assisting).
2017-2020: University of Art and Design (UAD), Kluž-Napoka (Rumunija), Fine Arts (BA degree), Erasmus+ Internship, Accademia di Belle Arti di Macerata, Macerata (Italy), Erasmus+ student, Akademia Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi, Lodz (Poland).

The city we can('t) see / Eduard Fulop

O Eduardu:
2021 – Studije u toku: Pulse College Dublin, Springboard odsjek, Animacija.
2020-2021 – Beaufort College Navan (Creative Arts & Early Childhood, Child Development, Special Needs Development).
2019 - Graphic designer at the 5th International Motion Festival, Nicosia, Cyprus.
2015-2020 – University of Art and Design from Cluj-Napoca, Romania.

Obelisk is dead / Vuk Peković & Šćepan Popović

O Šćepanu:
Student Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Osim toga, piše i poeziju. Do sada je objavio malu zbirku poezije (2015). Jedan je od organizatora Festivala umjetnosti u Nikšiću (od 2019).
O Vuku:
Student na Fakultetu vizuelnih umetnosti, Univerzitet Mediteran. Osim toga, autor je vizuelnog projekta Artrust - Art Festival (februar 2020). Pod izdavačkom kućom Nova poetika nedavno je objavio svoju knjigu „Um“.

Untitled / Migle Duncikaite

O Migle:
Rođena 1989. godine, Litvanija, Kaunas. Magistrirala je vajarstvo na Finskoj akademiji lepih umetnosti 2017. godine. Živi i radi u Finskoj od 2012. Od 2015. do 2018. asistirala je na Baltičkom Simpozijumu Kamena u Imatri, Finska. Godine 2018. učestvovala je na 8-moj Međunarodnoj konferenciji o savremenoj umjetnosti od livenog gvožđa u Scrantonu, SAD, gde je predstavljala Finsku i baltičku regiju u livenju gvožđa. 2018. postala je zvanični član udruženja finskih vajara. Tokom godina, Duncikaite je bila aktivna sa izložbama, radionicama, razgovorima, simpozijumima na otvorenom, umjetničkim rezidencijama u Finskoj, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Estoniji, Švedskoj, Grčkoj, Nemačkoj, SAD, Srbiji, Rusiji.

"Kiseonik" i "Identitet" / Milena Živković

O Mileni:
Diplomirala i magistrirala grafiku na FLU u klasi prof Anke Buric, studijski boravila u Grazu, izlagala na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je godišnje nagrade za Grafiku (FLU), nagrade za mural (Ministarstvo nauke Crne Gore). Jedna od osnivača prvog mural studia u Crnoj Gori i autor multimedijalnih projekata u okviru umjetničkog brenda Ž-Art: Malo cetinjsko bijenale, Land art malog formata, Parče univerzuma, Svjetlosni mural, Disciplina mašte.

O Terezi:
Rođena 1955. u Montefanu, Italija. Od 1982. radi kao profesor Anatomije, Crteža, Morfologije i Ikonografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Maćerati. Od 2001. radi kao Erasmus koordinator u istoj instituciji. Njen studio se nalazi u Montefanu u Italiji, gdje trenutno živi. Od 1980 -ih godina bavi se umjetničkim istraživanjem na polju slikarstva i instalacione umjetnosti. Izlagala je 1982. na Venecijanskom bijenalu.

Splitting the Object / Nikola Pavlićević

O Nikoli:
Nikola Pavlićević je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i trenutno završava četvrtu godinu na istom odsjeku. Na drugoj i trećoj godini studija učestvovao je u programima razmjene u Metz-u i Bratislavi. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Through / Jovana Vujović

O Jovani:
Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Crnoj Gori i magistrirala na Univerzitetu likovnih umjetnosti u Poznanju, odsjek skulptura. Od 2007. godine izlaže u zemlji i inostranstvu. Odabrane samostalne izložbe: "Befriending the abyss"  - galerija Rotunda, Poznanj, Poljska, 2019. i nedavna u ULUCG -u, Podgorica, Crna Gora. Više puta je nagrađivana: nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ za skulpturu "With Myself"; Godišnja nagrada na izložbi Blues, Podgorica, Crna Gora, 2016. i „Zlatna nagrada Univerziteta umjetnosti u Poznanu“, nominovana za 39. takmičarsko izdanje „Marii Dokovicz“, Poljska, 2019.

Međa / Mato Uljarević

O Matu:
Rođen u Podgorici (1997), završio je osnovne studije vajarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju (2019) i diplomirao 2020. godine na specijalističkim studijama vajarstva na istom fakultetu. Tokom 2018. godine studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti i dizajna u Bratislavi (Slovačka). Trenutno je upisao master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagao je na više izložbi u zemlji i učestvovao u nekoliko međunarodnih umjetničkih projekata. Dobitnik je nekoliko umjetničkih nagrada. Živi i radi u Podgorici, Crna Gora.