Today’s ideas for tomorrow’s Culture/An insight to Art+Technology

2020-10-22 16:00:41
post photo

Today’s ideas for tomorrow’s Culture

An insight to Art+Technology

Critical meeting with Olof van Winden 

 Zadovoljstvo nam je najaviti prvi po redu critical meeting u  polju New Media Technology koji će voditi Olof  Van Winden direktor i osnivač festivala TodaysArt koji se održava u Hagu. Tokom godina, pod njegovim vođstvom TodaysArt je postao međunarodna mreža festivala, sačinjena od projekata i kolaboracija u Japanu, Koreji, Meksiku, Rusiji, Bliskom Istoku, Kanadi, Sjedinjenim Državama i mnogim evropskim zemljama. Van Winden je bio i direktor Montevidea /Holandskog instituta za medijsku umjetnost u Amsterdamu. Kurirao je renomirane izložbe i događaje, među kojima i Bijenale u Seulu (Media City Seoul, 2012), Detroit Electronic Music Festival (2002/2003) i izložbe u Moskvi u saradnji sa Nacionalnim centrom za savremenu umjetnost i moskovskim bijenalem. Njegov vizionarski pristup i unutrašnji poriv za novim idejama su bili pokretač za formiranje svjetske platforme koja olakšava umjetnicima ispoljavanje kreativnosti, približavajući ih globalnoj publici nezavisno od prethodnog iskustva, kulturnog nasljeđa i stvaralačke poetike. Van Winden je redovno pozivan kao govornik tokom međunarodnih konferencija, kao savjetnik za kreativne projekte ili kao član žirija / savjetnik za kulturne odbore. Međunarodno je priznat zbog svog nekonvencionalnog, inovativnog pristupa medijskoj umjetnosti i digitalnoj kulturi.


Interaktivno predavanje će se baviti temama primjene tehnologije u umjetnosti i društvu koncentrišući se na negativne i pozitivne aspekte tehnološkog razvoja. U toku predavanja, poseban osvrt će biti na istraživanje koje je sproveo Todays Art u toku 2019 god. Consciousness - “Kako svijest može evoluirati  u digitalnom svijetu u kojem  će umjetnost, filozofija, kreativnost i ljudski um  postati presudni za razvoj čovječanstva? U digitalnoj  eri u kojoj se sve brzo smjenjuje, gdje su distopijski scenarij o crnim kutijama i vještačkoj inteligenciji zastarjeli, premiješta se fokus na istraživanje mogućnosti primjene digitalne tehnologije u polju umjetnosti.” Ukupno trajanje predavanja je 2h.


Sadržaj :

- Prezentacija globalne slike umjetnosti Novih medija.

Prezentaciju primjera umjetničkih djela realizovanih u polju digitalne umjetnosti/umjetnosti novih medija.
- I
nteraktivna radionica u kojoj će učesnici  imati priliku da rade na zajedničkom projektu. 


Mjesto i datum održavanja predavanja :

29/10/2020, Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, sala br. 4 sa početkom u 14:00 h. Broj mjesta je ograničen. Mole se svi učesnici da poštuju propise NKT-a.