I selfie therefore I am

2021-05-05 02:02:00
post photo


I selfie therefore I am

Čarobni svijet selfija

Između umjetnosti i socijalne vitrifikacije

Autor: Antonello Tolve 


  Kao neprofitnoj organizaciji koja za cilj ima da doprinese kulturnoj sceni Crne Gore, zadovoljstvo nam je najaviti prvu po redu publikaciju "I selfie therefore I am" autora Antonela Tolve ( Antonello Tolva ).  Zahvaljujući podršci fondacije Prince Claus Fund za razvoj i kulturu, Atelje22 otvara novo poglavlje u polju izdavaštva. Kako je u našem interesu da publikujemo naslove koji se dotiču problematika savremene umjetničke scene, odlučili smo da pažljivo biramo autore i naslove koji će biti publikovani pod imenom naše organizacije. 

Želimo naglasiti da naslov do sada nije publikovan, stoga želimo izraziti zahvalnost autoru koji nam je ustupio prava na publikaciju prvog izdanja knjige .

"Možda je selfi samo najnoviji čovjekov izum kojim predstavlja sebe, ali je postao toliko rasprostranjen da narušava odnos ljudi sa njihovom predstavom/slikom o sebi. Za našu „civilizaciju ekrana“ oblikovao je čitavu kulturu samookidača/selftajmera, čije je vrijeme vječiti trenutak i čiji prostor postaje stvaran samo ako je ovjekovječen i podijeljen na društvenim mrežama; proslava taštine i “površine” koja prevazilazi sferu fotografije i postaje kategorija mišljenja. Uz vrtlog citata, čvrst i oštar karakter pamfleta, "Me, Myself and I" govori o novim granicama komunikacije i umjetnosti, između šarma i uznemirenosti, u svijetu u kojem je svačiji život ovjekovječen u nizu snimaka nalik slikama u muzeju." Antonello Tolve (Melfi, 1977) je profesor pedagogije i didaktike na Akademiji Albertina u Torinu. Doktorirao je na metodama i metodologijama arheoloških i istorijsko-umjetničkih istraživanja (Univerzitet u Salernu). Bio je gostujući profesor na različitim univerzitetima kao što su Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi, Beijing Iuian Dakue, Universitatea de Arta si Design de Cluj-Napoca i Universidad Central de Venecuela. Kao likovni kritičar i kustos, bio je član nekoliko međunarodnih žirija.

Među knjigama koje je objavio odabrane su “Gillo Dorfles. Arte e critica d’arte nel secondo Novecento” (La Città del Sole, 2011), “ABOrigine. L’arte della critica d’arte” (PostmediaBooks, 2012), “Ubiquità. Arte e critica d’arte nell’epoca del policentrismo planetario” (Quodlibet, 2013), “La linea socratica dell’arte contemporanea. Antropologia Pedagogia Creatività” (Quodlibet, 2016), “Istruzione e catastrofe. pedagogia e didattica dell’arte nell’epoca dell’analfabetismo strumentale” (Kappabit, 2019), “Me, myself and I“. “Arte e vetrinizzazione sociale ovvero il mondo magico del selfie” (Castelvecchi, 2019), “Atmosfera. Atteggiamenti climatici nell’arte d’oggi” (Mimesis, 2019).

Uredio je, zajedno sa Stefanijom Zuliani, sabrana djela Filiberta Mene, „Hronike iz sedamdesetih. Umjetnost i umjetnička kritika 1970-1980“ (Quodlibet, 2017) i, sa S. Brunetti,„ The system of artists. Collection, conservation, care and teaching in contemporary artistic practice “(Mimesis, 2019). Od 2018. godine direktor je rimskog ogranka Fondacije Filiberto i Bianca Menna, a od 2014. godine kustos Gaba.Mc - Galerije lijepih umjetnosti u Maćerati.

PRIJAVITE SE I ZAPRATITE NAS DA BISTE DOBILI BESPLATAN PRIMJERAK KNJIGE.